Helsinki Stavanger all night long – osa 2

Halmstad osoittautui poikkeukselliseksi ruotsalaiseksi kaupungiksi, koska se oli melkoisen ruma kaupunki. Poissa oli kaikki ruotsalaisten pikkukaupunkien söpöydet ja tilalla 60-70 luvulla rakennettuja betoni- / tiilitaloja. Erikoista. Kaupungista löytyi kuitenkin venetarvikeliike ja Biltema, jossa polkaisin käymään satamamestarin ystävällisesti lainaamalla polkupyörällä. Näistä sain täydenettyä Melianin Möllessä ehtynyttä kiinnitysköysivarastoa.

Halmstadista lähdettiin torstaina kohti pohjoista. Aluksi kohtuu navakkakin vastatuuli keveni ja lopulta kääntyi sivutuuleksi. Kolmen aikaan yöllä ajettiin sisään Göteborgin saarista eteläisimmän asuntun saaren Vrångön vierasvenesatamaan. Vrångö taas osoittautui tyypillisen kauniiksi saaristolaiskyläksi. Saarella on myös vakituista asutusta ja hyvän valikoiman omaava kauppakin, josta saatiin tuoreet sämpylät aamupalaksi. Lauantaina purjehdittiin sitten Göteborgin Lilla Brunin vierasvenesatamaan, koska sunnuntaille oli aikataulutettu miehistön vaihtoa.

Kelit näyttivät hyvältä, joten heti sunnuntai-iltana, kauppareissun ja burgereiden jälkeen lähdettiin merelle ylittämään Skagerrakkia. Skagenin kohdilla jouduttiin ottamaan muutaman luovi nokan kiertämiseksi ja laivojen väistämiseksi. Tuuli keveni ja jonkin aikaa ajeltiin koneellakin. Ympärillä oli useita purjelaivoja purjehtimassa ilmeisesti jotain Tall Ships kisaa.

Tuuli oli lounaassa, joten yli tultiin yhdellä halsilla suunnilleen Kristiansandin kohdille. Tästä jatkettiin vielä kryssiä länteen kääntyvässä tuulessa Lindesnessin niemellä olevaan Lillehavnin pieneen satamaan, johon tultiin aikaisin tiistaiaamuna. Päikkäräiden jälkeen patikoitiin Matin kanssa ottamaan kuvat majakalta, joka on samalla Norjan eteläisin kohta. Keskiviikkona pidettiin vielä vapaapäivä ja odoteltiin länsituulen moinaamista.

Tätä kirjoittaessa torstaina puoliltapäivin ajellaan koneella lähes tyynessä kohti länttä…

Kimmo

Vrångö vierasvenesatama
Vrångö luotsien vanha vahtimökki
Göteborgiin ylös jokea, sillan alituskorkeus 45m!
Purjelaiva Skagerrakilla
Lillehavn Lindesnessin niemen itäpuolella. Pohja näkyi kirkkaasti 7m syvyydessä.
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.