Hardangervuono

Kvitsøyltä purjehdittiin pohjoiseen Haugesundiin. Tuuli oli sivuvastainen ja purjeilla päästiin aina silloille asti. Iltakävelyllä käytiin katsomassa Norjan kansallismuistomerkki, johon Harald Kaunotukan kerrotaan olevan haudattu. Tosin täyttä varmuutta asiasta ei ole. Haugesundissa hoidettiin myös pyykit ja käytiin kaupassa täydentämässä tuoreet varastot.

Haugesundista suunnattiin kohti pohjoista ja Hardangervuonoa. Heti Haugesundin jälkeen ennen Bømlafjordenia olisi voinut olla hyvät näkymät Atlantille, mutta meillä oli tiheä sumusade joten näkymistä ei paljoa nautittu. Lähtö meni kauppareissun yms johtuen melko myöhään, joten etsimme saaristosta ankkuripaikkaa. Hyvä paikka löytyi toisella yrittämällä Lammavågenista, jossa ankkuroitiin about 10 metrin syvyyteen. Seuraavana päivänä ajettiin tyynessä koneella
Lykkelsøan ulkoilualueen lahdelle, mutta todettiin se niin ruuhkaiseksi, että ankkuroiduttiin lahden ulkopuolelle salmeen.

Seuraavana aamuna oli edelleen täysin tyyntä ja nyt taas sumua. Lähdettiin kuitenkin liikkeelle suuntana Sundal Maurangervuonossa. Lopulta aurinko lämmitti sumut pois ja upea vuonomaisema paljastui. Tässä vaiheessa helleaalto saavutti myös Norjan ja tunnelma oli erikoinen kun ympäröivillä vuorilla oli kuitenkin lunta.

Sundal on erittäin lähellä Folgefonnan jäätikköä ja satamaan näkyy myös Bondhusbreen jäävirta (glacier). Sundalista tehtiin patikkamatka jäävirran alapuolella olevalle Bondhusvatnet järvelle, jonka korkeus on noin 230 metriä merenpinnan yläpuolella.

Sundalista jatkettiin syvemmälle Hardangeriin kohteena Kinsarvik. Matkalla päästiin jopa vähän purjehtimaan, mutta enimmäkseen ajettiin koneella. Kinsarvikissa on pieni marina, jossa on vain muutamia vieraspaikkoja, jotka olivat kaikki täynnä. Jäimme siis ankkuriin kohtuullisen suojattomalle lahdelle melkein 20 metrin syvyyteen. Sundalista lähtee hieno polku Kinso joen vartta Handargerviddan kansallispuistoon. Joen varrella on neljä vesiputousta, joista viimeinen on noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Ihan tänne asti ei patikoitu, mutta kolmannelle putoukselle kuitenkin. Sekin oli jo 600 korkeudessa, todella hieno reitti!

Illalla patikoinnin jälkeen siirryttiin vielä – edelleen tyynessä koneella – Nordheimsundin marinaan yöksi. Täällä oli tarkoitus käydä kaupassa, mutta sattuikin olemaan sunnuntai ja Norjassa kaupat ovat kiinni, ainakin pienemmissä kylissä. Todettiin, että proviantit kyllä riittävät Bergeniin asti.

Ennen Bergeniä ankkuroitiin vielä parissa paikassa, joista jälkimmäinen oli Lysøa saaren hienossa Lysevågen lahdessa. Iltakävelyllä käytiin katsomassa norjalaisen säveltäjä-viulisti Ole Bullin huvilaa ja kiivettiin saaren korkeimmalle kohdalle ihailemaan maisemia. Hikisen patikoinnin jälkeen iltauinti tuntui taivaalliselta.

Bergenissä vietettiin ensimmäinen yö keskustan satamassa Vågenissa, mutta pariksi seuraavaksi yöksi siirryttiin rauhallisempaan Marineholmin vierasvenesatamaan, joka sijaitsee avattavan kevyenliikenteensillan sisäpuolella. Yhdessä Norjan vanhimmassa kaupungissa tutustuttiin nähtävyyksiin ja ylös vuorelle mentiin tällä kertaa köysiradalla eikä patikoiden, koska taas sattui olemaan kuuma päivä, joka on tässä kaupungissa harvinaista. Bergen sijaitsee vuorten keskellä ja siellä sataa usein, jonka saimme todeta parin ensimmäisen päivän aikana.

Tästä matka jatkuu edelleen kohti pohjoista ja Sognevuonoa.

Kimmo ja Meri

Haugesundin satama
Norjan kansallismuistomerkki Haugesundissa
Tyypillinen vuonomaisema, vuoria ja ei tuulta
Bondhusbreen jäävirta
Kaunis Bondhusvatnen- järvi
Kolmas vesiputous noin 600 metrin korkeudessa, alhaalla Hardangervuono
Lysevågenin ankkurilahti
Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.