Kansainvälisen huviveneenkuljettajan pätevyyskirjan vaatimuksena on Rannikkolaivuritutkinto, joten sen saattelemana osallistun tällä hetkellä Helsingin Navigaatioseuran kurssille. Tähän mennessä tutuksi on tulleet siirretyt sijoittajat, vuorovesilaskut, departuurit jne. Vaikka asia onkin lähtökohtaisesti kiinnostavaa ja karttetyökentelyn käytäntö kohtuullisen hauskaa opeteltavaa, niin väistämättä tulee mieleen, että eipä tällaisia asioita kukaan taida enää käytännössä harjoittaa. Elektroninen navigointi ja riittävä määrä back-up laitteita on ollut Shere Khaninkin avomerinavigoinnin perusta.

Yksi hyödyllinen käyttötapaus merkintälaskusta kuitenkin löytyy. Pidemmillä avomerilegeillä on hauska laskea esim. vuorokauden etenemät koordinaattipisteiden välillä. Ja tätä ei plottereilla yms. välineillä pysty yleensä helposti toteuttamaan.

Rannikkonavigointi