Aamulla päästiin Villen kanssa Robin kyydissä Inkooseen. Alkuvalmisteluihin kuului rikin trimmaaminen purjehdittavaan kuntoon, isopurjeen latoittaminen plus laittaminen puomille. Myös rullafokassa oli pystylatat, joita jouduttiin hivenen ihmettelemään, mutta rohkeasti taivuttamalla ne solahtivat taskuihinsa. Dacroninen rullafokka oli täysin iskemätön ja isopurjekin on siirto- / retkikäyttöön vielä ihan ok. Tämän jälkeen todettiin, että kaikki elektroniikka ja anturit toimii. Myös kaikki kauppakirjassa mainitut varusteet löytyivät veneestä. Eli ei kun kone käyntiin ja matkaan.

Jo laiturissa todettiin, että vene tuntuu ennakko-odotuksia paljon jäykemmältä. Sivukansilla kävely ei tuntunut kallistavan venettä juurikaan. Tähän varmasti vaikuttaa se, että iso osa veneen kokonaispainosta (noin 1200kg / 2500kg) on kölissä joka on vielä kohtuullisen syvä (1,9m). Tunne vain vahvistui kuin päästiin purjehtimaan: sivutuulipätkilläkin noin 8-9 m/s tuulessa vene pysyi helposti lapasessa, kunhan isosta päästi painetta pois. Vene on siis hallittavissa helposti myös pienellä miehistöllä, vaikka ”laitapainot” varmasti ovat tarpeen täyden suorituskyvyn ulosmittaamiseksi kilpailuissa.

Matkaan päästiin noin klo 12:00. Lyhyen konetuksen jälkeen nostettiin isopurje ja rullattiin keula auki. Vauhtia saatiin sivumyötäisessä helposti yli seitsemän solmua. Välillä mentiin aivan plattikseen, jolloin fokka oli helppo rullata sisään keulalta läpsyttämästä. Porkkalan kierron jälkeen molemmilta puolilta meni ohi saderintamia, jotka käänsivät tuulia niin, että pariin otteeseen skuutit jouduttiin vetämään ihan kryssiasetuksiin. Vendoja ei sentään ensimmäisellä purjehduksella jouduttu tekemään. Porkkalan kierron jälkeen sattui myös ensimmäinen pieni kalustorikko, kun Villen kiristäessä kikkataljaa räjähti alempi Harkenin triplaploki kappaleiksi. Kikka sidottiin sitten loppumatkaksi kiinteästi alas köyden pätkällä. SPS:llä oltiin noin 17:15 eli noin 40 mailin matkaan meni vain reilut viisi tuntia optimaalisessa kelissä.

Konetusta Inkoon lahdella

Jäälautta Porkkalanselän sisäväylällä

Vauhdit kohdallaan

Sivuvastaista

Sivuvastaista

Kikkataljan räjähtänyt Harkenin ploki

Kikkataljan räjähtänyt Harkenin ploki

Perillä uudessa kotisatamassa

 

Kimmo