Paluumatka Stavanger – Hanko

Matkatavaroiden aktiivinen odottelu ei tuottanut tulosta, joten Jukka osti uudet välttämättömyystarvikkeet ja matka pääsi taas jatkumaan. Tuulet olivat edelleen suotuisat lounaan puolelta, joten Etelä-Norja kierrettiin vauhdikkaasti. Samoin Skagerragin ylitys meni hienosti, tuulen kääntyessä sivutuuleksi etelään. Keikutusta tietysti sivusta tuleva maininki aiheutti.

Skagenin kierrossa päästiin taas mobiiliverkon piiriin ja saatiin tarkempia sääennusteita. Lännestä oli tulossa myräkkä, noin vuorokauden päästä, joten johonkin pitäisi pysähtyä suojaan. Päätettiin jatkaa vielä alas Kattegattia, Ruotsiin ei haluttu koronan takia mennä, joten suunnaksi otettiin suoraan Helsingör. Yöllä tuuli yltyi ja suunta oli nyt käytännössä yhden halssin kryssiä vesisateessa. Aallokko oli jo melkoisen isoa, joten aamulla laitettiin kone käymään ja loppumatka ajettiin motokryssiä iso 2. reivissä. Stavanger – Helsingör legi kesti kokonaisuudessaaan noin 2,5 vrk ja matkaa mittariin kertyi 323 mailia.

Helsingörissä lepäiltiin pari päivää ja kuunneltiin länsituulen vinkunaa vanteissa. Parissa päivässä tuuli oli puhaltanut itsensä sen verran väsyksiin, että aamupäivällä lähdettiin taas merelle. Kova tavoite oli mennä tästä suoraan Suomeen.

Juutinraumassa oli sopivasti melkoinen myötävirta, joten Kööpenhaminen ohitus sujui sivuvastaisessa tuulessa vauhdikkaasti. Itämerelle päästyämme etelästä alkoi lähestymään sadekuuroja. Ensimmäinen saavuttikin meidän juuri kun olimme kiertämässä Falsterbon eteläviittaa. Tuuli yltyi melkoisesti, joten pudottimme isopurjeen pois ja jatkettiin itään pelkällä jennillä. Ensimmäinne yö sujui leppoisesti tuulen jo rauhoittuessa. Kotimatka tuntui todella alkavan, kun Skånen kierron jälkeen päästiin kääntämään kokka kohti pohjoista.

Itämeren ylitys päästiin kokonaan myötätuulessa ja hyvässä vauhdissa. Purjevaihtoehtoina oli pelkkä jenni, iso + jenni spiirattuna ja hetken aikaa myös iso ja genaakkeri. Pieni ja syvä matalapaine oli syntymässä Etelä-Itämerelle ja sen kehittymistä seurailtiin aina kun oltiin rantojen läheisyydessä. Pitkällä halssilla päästiin lähelle Saarenmaata ja Hiidenmaata, jossa näytti selvältä, että Hankoon ehditään ennen myräkkää. Lopulta Suomenlahti ylitettiin hienossa itätuulessa ja Hangon lähes täyteen satamaan rantauduttiin vähän puolenyön jälkeen. Legi Helsingör – Hanko kesti vähän reilu 3,5 vrk ja loki pyöri 507 mailia.

Kimmo

Myötätuulessa

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.