Säätiedot ja reititys

Nyt kevään aikana sain aikaiseksi tutustua kunnolla automaattiseen reititykseen säätietojen perusteella. Toki perusidea on ollut minulle tuttu ja Shere Khanin aikana tätä tuli jonkin verran tutkittua. Ongelmana Itämerellä ja Suomenlahdella kohtuullisen lyhyillä matkoilla on karikkoiset vedet ja riittävän hyvä säädatan puute. Kilpailukäytössä en siis kokenut reititystä kovinkaan hyödylliseksi edes Suursaaren kaltaisissa kisoissa. Muut seikat sanelivat reitinvalintaa ja taktiikkaa.

Ensi kesällä on suunnitelmissa muutama pidempi avomerisiirtymä ja näitä silmällä pitäen aloin tutkimaan aihetta tarkemmin. OpenCPN on open source pohjainen ilmainen navigointiohjelma, johon saa myös Weather Routing pluginin. Latasin nämä koneelleni.

Reititys tarvitsee pohjalle säätiedot GRIB tiedostoina, sekä veneen nopeutta eri olosuhteissa ja tuulikulmilla kuvaavan polaari-tiedoston. Ohjelmiston mukana tulee muutamia esimerkkipolaareita ja muokkasin suunnilleen samankokoisesta veneestä Melianille oman tiedoston. Nyt tavoiteltavassa tarkkuudessa riittää, että luvut ovat suunnilleen oikealla hehtaarilla. Ja lukuja voi kokemusten karttuessa aina päivittää vastaamaan reaalimaailmaa. Esimerkkitiedostoista puuttui yli 20kn tuulien tiedot, joten ne jouduin lisäämää tiedostoon käsin (kantapaan kautta opittua: tämä on tärkeää, koska muutoin reititys päätyy virheeseen kun kohdataan kovempia tuulia)

Melian polaarit, ensimmäinen versio

Melian polaarit, ensimmäinen versio

GRIB muotoisia säätiedostoja saa ladattua useista paikoista. Minusta kätevimmältä tuntui tilata ne sähköpostilla SailDocs palvelusta. Alla olevan laajuisen ennusteen 7vrk eteenpäin 12h välein saa tilattua seuraavalla rimpsulla (täydelliset ohjeet löytyvät SailDocsin sivuilta):

sub gfs:67N,33N,68W,41E|0.5,0.5|12,24..192|PRESS,WIND DAYS=0
GRIB tiedoston esitys kartan päällä

GRIB tiedoston esitys kartan päällä

Tiedoston kokooksi tulee noin 1MB, joka on kohtuullinen ladattava vielä hitaammillakin yhteyksillä. 7vrk ennuste ei luonnollisesti ole loppupäästä kovinkaan luotettava, mutta jos seuraa esim. matalapaineiden liikkeitä Pohjois-Atlantilla, niin jotain osviittaa pitkä ennustekin antaa. Ja pidempien legien reitityksessä pitkä ennuste on kuitenkin tarpeen.

Kun sääennuste ja polaarit sekä veneen perustiedot on asettu Weather Routing pluginiin, voidaan tehdä reittipisteet, joiden välille reititys halutaan tehdä. Alla esimerkki Helsinki – Kiel väliltä.

Reititys Helsinki - Kiel, lähtö 26.04. 12:00

Reititys Helsinki – Kiel, lähtö 26.04. 12:00

Punainen viiva  näyttää käytetyillä sää- ja venetiedoilla optimaalisen reitin. Olen nyt ajanut reititystä muutamia viikkoja lähes päivittäin ja joskus reiteistä tulee todella ”mielenkiintoisia”. Välillä optimaalisin reitti kulkisi Riianlahden, välillä Kalmarsundin kautta. Todellisuudessa nämä tuskin koskaan olisivat parhaita reittejä 🙂 Ei myöskään ole kovin yllättävää, että tämä väli on yleensä kovin kryssipainotteista.

Suurin hyöty reitityksestä on minusta säätietoja katsellessa. Kuvassa säätä on kelattu kaksi päivää eteenpäin ja reitityksestä nähdään (pallukka reitillä), että silloin voitaisiin ehkä olla jossain Gotlannin  kaakkoispuolella. Lisäksi kursoria liikuttamalla, voidaan vertailla erilaisia vaihtoehtoja, keltainen viiva kuvassa.

Lisäsi reityksen tuloksesta näkee kätevästi perustiedot kuten:

  • matka linnuntietä vs. kuljettu matka
  • matkan kesto
  • vastatuulen osuus

Yritän kirjoitella lisää tarinaa reitityksesta, kunhan käyttökokemuksia kertyy.

Kimmo

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.