Roope ei enää puhu mulle

Roope eli Robertsonin autopilotti meni mykäksi juuri sopivasti ennen lomapurjehduksen alkua. Yhden illan läpikäynnin jälkeen en löytänyt johdoista tai liitoksista suurempaa vikaa. Tosin pilotin keskusyksikkö oli kyllä osittain melko hapettuneen näköinen, joten todennäköinen syy löytyi varmaan sieltä. Ei siis auttanut kuin kaivaa kuvetta ja päivittää pilotin elektroniset osat uuteen Raymarinen EV-1 ja ACU200 sarjaan. Vanha hydrauliikkapumppu ja työntövarsi toimivat edelleen moitteetta ja ne saivat jäädä uuden pilotinkin komenneltavaksi. Asennuksessa työläintä, kuten aina, oli kaapeleiden vetäminen siististi sisustuspanelien taakse. Tuntui, että taas sai purkaa lähes puolivenettä…

Itse asennus oli hyvin suoraviivainen. ACU:n siirsin takahytin kaapin seinään tuuligeneraattorin lataussäätimen kaveriksi. Uusi ruorikulma-anturi meni melkein heittämällä vanhan paikalle. Johdotukset olivat suoraviivaisia kytkeä, Raymarinen Seatalk NG liittimet napsahtavat nätisti paikoilleen. Kontrolliyksiölle piti tehdä tiikistä asennuskehys, jotta liittimet mahtuvat ruoripylvään asennuskoteloon. Liitin samaan verkkoon vielä reiskan plotterin, joten pilottia voi nyt ajaa myös suoraan kulkuaukolla istuen. Tai halutessa suoraan plotteriin syötetylle reittipisteelle.

Pilotti testattiin kesäkuun viimeisenä viikonloppuna todella puuskaisessa pohjoistuulessa ja gyrolla varustettu EV-1 ohjaa venettä kallistuksissa paljon paremmin kuin vanha Roope. Tositestiin pilotti joutui siirrolla Maarianhaminaan, jossa +30 tunnin yhtämittaisessa kryssissä ei ollut mitään ongelmia.

Melian on nyt siis Maarianhaminassa ja tästä alkaa noin kolmen viikon lomapurjehdus. Yellow Brick trackeri on myyty S/Y Libertaan, joten YB:stä Melianin seikkailuja ei voi enää seurailla.

Kimmo

Tästä alkaa rakentumaan Melianin ensimmäinen moderni elektroniikkaverkko.
Tästä alkaa rakentumaan Melianin ensimmäinen moderni elektroniikkaverkko.
ACU keskusyksikkö asennettuna

ACU keskusyksikkö asennettuna

Johtonippua takahytissä ja EV-1 anturi / suuntatietokone

Johtonippua takahytissä ja EV-1 anturi / suuntatietokone

Asennuskehys kontrolliyksikölle

Asennuskehys kontrolliyksikölle

Valitsin ohjaimen, jossa kurssia käännetään rullasta, koska myös vanhassa Roopessa oli sellainen

Valitsin ohjaimen, jossa kurssia käännetään rullasta, koska myös vanhassa Roopessa oli sellainen

Vanhan laitteet menevät käytännössä kiertoon sähköromuna.

Vanhan laitteet menevät käytännössä kiertoon sähköromuna.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.